Wybieramy naczepę do przewozu warzyw i owoców - Poradnik kupującego
Przewóz warzyw, przewóz owoców oraz innych produktów żywnościowych powinien odbywać się w obniżonych temperaturach, w takich pojazdach jak naczepa chłodnicza. Planując zakup naczepy do transportu warzyw i owoców należy odpowiednio przeanalizować swoje potrzeby. Trzeba także zapoznać się z kilkoma istotnymi faktami, które ułatwią wybór odpowiednich pojazdów do floty. W tym tekście znajduje się kilka ważnych informacji, z którymi warto zapoznać się przez zakupem naczepy chłodniczej.
Naczepy do przewozu warzyw i owoców - rodzaje pojazdów chłodniczych
Transport produktów żywnościowych odbywa się w pojazdach chłodniczych, które dzieli się na cztery grupy:
Ważne oznaczenia
Pojazdy chłodnicze posiadają charakterystyczne oznaczenia. Wyjątkiem są izotermy, które nie muszą być znakowane.
Pierwszy element oznakowania odnosi się do rodzaju urządzenia chłodniczego lub grzewczego:
Drugi element oznakowania odnosi się do zastosowanego typu izolacji cieplnej:
Trzeci element oznakowania odnosi się do klasy temperatur.
Przy wyborze odpowiedniej naczepy bardzo ważna jest klasa pojazdu względem zakresu temperatur, w jakich będą transportowane produkty, które kupujący naczepę zamierza przewozić. Zatem decyzja o zakupie naczepy odnosi się do danego rodzaju produktu oraz wymaganej temperatury. Kolejna ważna decyzja dotyczy kwestii czy będzie kupowana nowa naczepa czy z rynku wtórnego.
Technologia budowania naczep Decydując się na zakup naczepy warto jest poznać technologię zastosowaną w jej budowie. Istnieją dwa główne typy konstrukcji naczep. Pierwszy polega na budowie szkieletu nośnego na podwoziu pojazdu, do którego to szkieletu wykorzystuje się profile stalowe. Do postawionej konstrukcji przymocowuje się zewnętrzne i wewnętrzne poszycie. W wypełnieniu przestrzeni pomiędzy poszyciem użyty jest materiał izolacyjny. Ta technologia nie zapewnia najwyższych standardów (nietrwałość izolacji, słabe utrzymywanie niskich temperatur). Zaleta tego typu naczep to niska cena. Pojazdy wybudowane pierwszą metodą idealnie nadają się do transportu żywności, przy której nie jest wymagana ścisła kontrola temperatury.
Drugi typ technologii budowy pojazdów chłodniczych wykorzystuje płyty warstwowe, z których konstruowane są ściany. Płyty te są ze sobą klejone, tworząc samonośną skrzynię. Na tę konstrukcję nakładana jest wnęka drzwiowa (z drzwiami), która również przymocowywana jest za pomocą specjalnego kleju do całości konstrukcji. Kolejny etap budowy to mocowanie naroży oraz wyposażenia zewnętrznego. Na podwoziu pojazdu instaluje się ją zwykle dzięki ramie pośredniej, która dopasowana jest do podwozia, do którego ma być przymocowana. Te nowoczesne nadwozia posiadają bardzo dobrą szczelność, wysokie wskaźniki izolacyjności, dużą trwałości oraz stosunkowo małą masę. Druga technologia jest powszechnie stosowana w dzisiejszej flocie do transportu żywności.
Nie zapomnij o kompletnej dokumentacji!
Kupując naczepę czy pojazd chłodniczy koniecznie pamiętać trzeba o uzyskaniu od sprzedawcy kompletnej dokumentacji technicznej pojazdu. Na pakiet dokumentów składać się muszą również certyfikaty badań nadwozia chłodniczego zgodne z wymogami normy ATP. Badania te są o tyle ważne, iż podczas kontroli dokładnie weryfikuje się stan pojazdu, wskazując na nawet najmniejsze wady. Naczepa chłodnicza niespełniająca norm może doprowadzić do niemożności użytkowania danej naczepy czy pojazdu.
Naczepy - nowe / używane / poleasingowe - sprawne!
Nowe naczepy dają pewność, że pojazd jest w pełni sprawny i bardzo dobrze będzie spełniał swoje funkcje. Jednakże chcąc obniżyć koszty zakupu floty dobrym wyjściem jest dokładne zbadanie rynku wtórnego. Używane naczepy mogą również przez długi czas dobrze służyć w firmie. Należy jednak pamiętać, że pojazdy izotermiczne tracą swoje pierwotne właściwości, co dzieje się po około ośmiu latach. Dlatego tak ważna jest dokumentacja i certyfikaty ATP. Na rynku wtórnym można jednak trafić na wysokiej jakości naczepy na przewóz warzyw i przewóz owoców. Dobrym wyborem przy zakupie naczep chłodniczych mogą być naczepy poleasingowe. Ważne jest by dokładnie sprawdzić pochodzenie i stan pojazdu. Bogata oferta naczep znajduje się w serwisie truck.pl, będącym dobrym pośrednikiem przy zakupie używanych naczep.
Transport produktów żywnościowych odbywa się w pojazdach chłodniczych, które dzieli się na cztery grupy:
- Izotermy - środki transportu żywności charakteryzujące się ograniczoną wymianą ciepła pomiędzy wnętrzem a otoczeniem.
- Lodownie - izotermiczne środki transportu wykorzystujące inne źródła, takie jak płyty eutektyczne, lód, w celu obniżenia i utrzymania niskiej temperatury.
- Chłodnie - wyposażone w urządzenia chłodnicze, które umożliwiają w temperaturze otoczenia do +30°C odpowiednie ochłodzenie wnętrza pojazdu i utrzymanie niskiej temperatury.
- Izotermiczny, ogrzewany środek transportu - ten typ posiada urządzenie grzewcze, które zapewnia temperaturę wewnątrz nie niższą niż maksymalnie 12° C.
Ważne oznaczenia
Pojazdy chłodnicze posiadają charakterystyczne oznaczenia. Wyjątkiem są izotermy, które nie muszą być znakowane.
Pierwszy element oznakowania odnosi się do rodzaju urządzenia chłodniczego lub grzewczego:
- R - oznacza zasobnik zimna,
- F - oznacza urządzenie chłodnicze,
- C - oznacza urządzenie grzewcze
Drugi element oznakowania odnosi się do zastosowanego typu izolacji cieplnej:
- N - normalna (współczynnik przenikalności cieplnej mniejszy lub równy 0,7W/(m2 K)),
- W - wzmocniona (współczynnik przenikalności cieplnej mniejszy lub równy 0,4W/(m2 K))
Trzeci element oznakowania odnosi się do klasy temperatur.
Przy wyborze odpowiedniej naczepy bardzo ważna jest klasa pojazdu względem zakresu temperatur, w jakich będą transportowane produkty, które kupujący naczepę zamierza przewozić. Zatem decyzja o zakupie naczepy odnosi się do danego rodzaju produktu oraz wymaganej temperatury. Kolejna ważna decyzja dotyczy kwestii czy będzie kupowana nowa naczepa czy z rynku wtórnego.
Technologia budowania naczep Decydując się na zakup naczepy warto jest poznać technologię zastosowaną w jej budowie. Istnieją dwa główne typy konstrukcji naczep. Pierwszy polega na budowie szkieletu nośnego na podwoziu pojazdu, do którego to szkieletu wykorzystuje się profile stalowe. Do postawionej konstrukcji przymocowuje się zewnętrzne i wewnętrzne poszycie. W wypełnieniu przestrzeni pomiędzy poszyciem użyty jest materiał izolacyjny. Ta technologia nie zapewnia najwyższych standardów (nietrwałość izolacji, słabe utrzymywanie niskich temperatur). Zaleta tego typu naczep to niska cena. Pojazdy wybudowane pierwszą metodą idealnie nadają się do transportu żywności, przy której nie jest wymagana ścisła kontrola temperatury.
Drugi typ technologii budowy pojazdów chłodniczych wykorzystuje płyty warstwowe, z których konstruowane są ściany. Płyty te są ze sobą klejone, tworząc samonośną skrzynię. Na tę konstrukcję nakładana jest wnęka drzwiowa (z drzwiami), która również przymocowywana jest za pomocą specjalnego kleju do całości konstrukcji. Kolejny etap budowy to mocowanie naroży oraz wyposażenia zewnętrznego. Na podwoziu pojazdu instaluje się ją zwykle dzięki ramie pośredniej, która dopasowana jest do podwozia, do którego ma być przymocowana. Te nowoczesne nadwozia posiadają bardzo dobrą szczelność, wysokie wskaźniki izolacyjności, dużą trwałości oraz stosunkowo małą masę. Druga technologia jest powszechnie stosowana w dzisiejszej flocie do transportu żywności.
Nie zapomnij o kompletnej dokumentacji!
Kupując naczepę czy pojazd chłodniczy koniecznie pamiętać trzeba o uzyskaniu od sprzedawcy kompletnej dokumentacji technicznej pojazdu. Na pakiet dokumentów składać się muszą również certyfikaty badań nadwozia chłodniczego zgodne z wymogami normy ATP. Badania te są o tyle ważne, iż podczas kontroli dokładnie weryfikuje się stan pojazdu, wskazując na nawet najmniejsze wady. Naczepa chłodnicza niespełniająca norm może doprowadzić do niemożności użytkowania danej naczepy czy pojazdu.
Naczepy - nowe / używane / poleasingowe - sprawne!
Nowe naczepy dają pewność, że pojazd jest w pełni sprawny i bardzo dobrze będzie spełniał swoje funkcje. Jednakże chcąc obniżyć koszty zakupu floty dobrym wyjściem jest dokładne zbadanie rynku wtórnego. Używane naczepy mogą również przez długi czas dobrze służyć w firmie. Należy jednak pamiętać, że pojazdy izotermiczne tracą swoje pierwotne właściwości, co dzieje się po około ośmiu latach. Dlatego tak ważna jest dokumentacja i certyfikaty ATP. Na rynku wtórnym można jednak trafić na wysokiej jakości naczepy na przewóz warzyw i przewóz owoców. Dobrym wyborem przy zakupie naczep chłodniczych mogą być naczepy poleasingowe. Ważne jest by dokładnie sprawdzić pochodzenie i stan pojazdu. Bogata oferta naczep znajduje się w serwisie truck.pl, będącym dobrym pośrednikiem przy zakupie używanych naczep.